Dåligt bemötande av polisen

Igår kväll var min Lillasyster inne i stan. Hon hade varit ute med vänner och hade planerat att ta sista tåget hem. Detta kunde hon göra för att jag gett henne en tågbiljett som jag inte ännu använt. När hon sedan ska ta tåget hem så dyker det aldrig upp. Hon frågar en polis om hjälp men han säger att han inte vet. Hon frågar honom vart hon kan vända sig för att få hjälp men det vet han inte heller. Inte någon hjälp alls får hon. På något sätt lyckas hon ta reda på att någon har blivit överkörd av tåget och att alla tåg ställts in/är försenade. Då hade klockan redan passerat 02.30 och sista bussen mot Storvreta hade gått.
 
Min syster ringer då hem till mig, som, för övrigt gått och lagt mig tidigt då jag låg hemma med feber och förkylning, i panik och säger att hon inte kan ta sig hem. Hon hittar ingen information om någon typ av extrainsatt buss eller liknande och uls växel var stängd. Detta trots att det var "kulturnatten" och en himmlans massa människor som behövde ta sig hem under kvällen. Jag ringer då, yrvaken och jättehes, till polisens växel för att försöka få information, då jag tänkte att dem bör veta om olyckan och kanske också vad som gjorts för att åtgärda inställda tåg eftersom uls växel inte var öppen. 
 
Jag berättar lite smått i panik att jag inte på något sätt kan få hem min syster från stan, trots hennes noga planering, för att tåget är inställt/försenat pga att någon blivit överkörd av tåget. Då frågar han mig "Tror du att vi agerar taxiverksamhet då eller?" Jag frågar då denne polisman om han menar allvar, varpå han svarar "Men menar du allvar eller?" Jag talar om för honom att jag måste få hem min syster och att jag själv inte har råd att betala en taxi för henne då jag knappt har pengar på kontot själv och undrar om han möjligen har någon information om anslutningsbussar eller liknande som kan ha satts in istället för tåget. Då får jag som svar något i stil med "Men gumman, du har ringt polisen nu." No shit sherlock att jag hade?! Jag talar om för honom att jag är fullt medveten om det och att jag gjorde det för att jag inte får någon information någonstans och att jag, åter igen, måste få hem min syster. Då svarar han mig med "Du måste väll kunna ringa någon." Jag talar då om för honom att mina föräldrar och min morfar är ute på vårat sommarställe som ligger över en timmes bilfärd ifrån Uppsala. Då säger han bara "Du får väll ta och ringa dem då.".
 
Då talade jag om för honom precis vad jag tyckte om tänkte om honom. I snäppet mildare ord. Jag kunde ha varit betydligt otrevligare. Jag skrapade såklart ihop mina pengar och fixade en taxi åt min Syster men vad hade hänt om jag inte hade kunnat göra det? Och om jag inte hade vaknat när hon ringde? Vem hade tagit ansvar för ev saker som hade kunnat hända min syster?
 
Ska man bli bemött på det här viset av en polis? Om jag ringt mina föräldrar, som druckit alkohol, och bett dem hämta min syster och dem gjort det och blivit stoppade av polisen, vem hade tagit ansvar för det? De MÅSTE ju hämta sin dotter då varken polis eller ul hade information om annat eller på något vis kunde hjälpa till.
 
Jag förstår såklart att polisen inte kunde släppa allt och köra hem min syster men ett trevligare bemötande hade inte varit fel, istället för att låta som en översittare och vara så otroligt otrevlig. Eller kanske att käre farbror blå iaf kunde ha FÖRSÖKT att hjälpa mig.
 
UL fick jag tag i morgonen därpå och hon som svarade var mycket hjälpsam och talade om hur jag skulle göra för att försöka få tillbaka mina pengar. Det hade ju dock inte skadat om de kanske haft extra öppet i telefonväxeln när det vankades "kulturnatt" eller iaf haft bättre förberedelser och information om saker och ting.
 
Denne polisman däremot, han har tyvärr gett mig en fruktansvärt dålig bild av sig själv och sina medarbetare. Förtroendet för dem har fått sig en grov törn och jag tycker att detta är fruktansvärt tråkigt. Man bemöter inte folk på det viset. Gör man det har man helt fel yrke. Usch.
Faster Sirkka

Det du beskriver är förfärligt, men det jag vill stolt säga dig är att du måste vara den underbaraste systern på jorden!

Svar: Jag tyckte samma sak, Sirkka. Tack!
BabyPeaches

Emma

Tyvärr är ju inte kollektivtrafiken polisens ansvar, på ULs hemsida står det att om tåg eller buss ej kommer får man ta taxi på ULs bekostnad. Det har jag själv gjort och det har fungerat bra, fick tillbaka pengarna samma dag!

Svar: Jag har aldrig sagt att det är deras ansvar men jag tänkte att kanske så visste dem något så jag ringde på chansning. Och även om han inte har ansvar för det så behöver han inte bemöta mig på ett sådant sätt. Och fortfarande så hade hon ju inga pengar att betala taxin med. Hade jag inte svarat så hade hon ju inte kunnat ta en taxi heller eftersom hon då inte kunnat betala för sig.
BabyPeaches

Troberg

Men vad kan polisen göra, han visste väl lika lite som du visste, är man myndig kan man väl ta hand om sig själv också, och kanske förbereda sig med extra cash eller nånting då det faktiskt är kulturnatten och oförutsedda grejer kan hända. Stackars den som blev påkörd av tåget också.
Dock schysst av dig att hjälpa syrran :)

Svar: Kulturnatten är ett gratisevent. Om Uppsala anordnar det så borde man väll se till att folk kommer hem också, med någon typ av standby i bussform menar jag, yttifall bussar, tåg elelr whatever, blir fulla eller dyligt.. Att ta hand om sig själv hjälper inte i alla fall om man blir påhoppad eller gud vet vad. Och även om han inte hade någon information så ger det honom ingen rätt att bemöta mig på det viset.
BabyPeaches

Emma

Jag förstår att du är frustrerad av deras bemötande, men du måste också förstå hans frustration; det är kulturnatten och de på polisen har jättemycket att göra med fylla, bråk och skadegörelse. Hade hon ingen kompis hon kunde sova hos? Eller någon vän som kunde låna ut en cykel eller låna henne pengar till taxi?

Svar: Hade hon kunnat lösa det så hade hon gjort det men hon kunde inte så hon ringde mig. Och fortfarande så är det bemötandet som är problemet. Jag ringde honom om hjälp men han försökte inte ens ge mig någon sådan utan var bara otrevlig.
BabyPeaches

Johanna

Fast det är ju klart att det ligger i bemötandet mot Ellie och inte själva situationen som är det viktiga i frågan här? Ett vänligt bemötande så kanske irritationen aldrig uppstått? Vi alla har en plikt i våra yrken, mycket att göra som lite att göra. En god ton mot en annan medmänniska, polis eller inte, är väl självklart.

Svar: Du förstod precis vad jag menade. Bra ordval dessutom. Tack!
BabyPeaches

lillasystern

polisen hade inte ett skit för sig, dom var ca 60 st poliser placerade i Uppsala, och enligt unt var det lika lugnt som en vardagkväll. Jag ska inte behöva tänka på att ta med mig extra pengar när det finms kollektivtrafik som har sin plikt att meddela resenärer om försenade/inställda tåg och bussar. poliser anser sig själva vara så fruktansvärt bra, så hur svårt kan det vara att ta reda på när/om ersättningsbuss dyker upp. Polisen ska finnas där för att hjälpa mig när som helst, inte när jag som mindreårig ligger i mitt eget kräks smetfull.

Svar: Word.
BabyPeaches

Anonym

Sååå vad är det ni tycker polisen skulle ha gjort? Skjutsa hem folk som är ute och leker på nätterna? Polisernas jobb är INTE att hjälpa till när som helst!! Dom är inga dagisfröknar. Deras jobb är att verka för trygghet! Att du inte känner dig trygg på en plats du tagit dig till frivilligt är ingen polissak! Du har två friska ben (antar jag) det är väl bara att gå hem! Det är typ en mil till storvreta, visst det är långt att gå på natten, fast det är absolut inte en lång sträcka om du tex hade varit ute och sprungit eller power walkat.
Är man vuxen tar man hand om sig själv, är man minderårig är det ens föräldrars ansvar att se till att man kommer hem tryggt!
Kollektivtrafiken har ej några skyldigheter, de är ingen myndighet utan privata företag. ULs information läggs i regel upp på deras hemsida där det även står hur man ska agera när tåg är inställda eller försenade :)
Jag blir irriterad på hur ni ser på poliserna, när de faktiskt, ursäkta, var ni som agerade korkat och respektlöst mot dem till att börja med!

Svar: Oj, Anonym, det här var underhållning. Så du menar alltså att han får bemöta mig som en otrevlig skit för att jag ställde honom en fråga och bad om hjälp då jag inte hade någon annanstans att vända mig? Du har uppenbarligen inte heller läst hela inlägget då jag tydligt skrev att jag såklart förstod att han inte kunde släppa allt och köra hem min syster, utan att det var hans attityd och bemötande som var problemet. Att han inte hade någon info om det jag frågade om kunde han ha förklarat på ett betydligt bättre sätt än han gjorde.
BabyPeaches

sanne

Men anonym, hela grejen är att hon blev otrevligt bemött. Handlar inte om att hon kräver att polisen ska köra hem hennes lillasyster, handlar snarare om att hon ville ha information. Och vad är grejen med att gå hem själv i mörker ända ut till storvreta? Känns inte alltför stabilt att göra. Att hon agerade respektlöst i första taget stämmer ju inte heller, hon frågade efter info!?

Svar: Tack, Sanne.
BabyPeaches

svar till anonym

om du anser att man agerar respektlöst och korkat när man ber om hjälp, så skulle jag vilja veta att du aldrig bett om det själv, så kan du leva vidare i den bubblan.

Good luck!

Emelie

Den där jävla anonyma kan ju för fan dra åt helvete.

Svar: Lugn nu Emelie, vi har en hövlig diskussion här. ;)
BabyPeaches

Anonym

Ingen ska vara otrevlig, nej, men att ringa polisen för att be dem om trafikupplysning är lite som att ringa till sjukhuset och beställa en big mac...

Svar: Haha, nja, inte riktigt. Jag tänkte att polisen kanske visste eftersom att polisen lär ha varit på plats vid järnvägen och kanske hade hört nått som senare kanske sagts vidare i deras radio eller något om det var folk som undrade med tanke på att det var mycket folk på stan som skulle ta sig hem.
BabyPeaches

Matilda

Anonym:

Hon gjorde ett försök till att få någon information om ersättningsbussar, och hur tydliga ska alla behöva vara?

HON RINGDE INTE FÖR ATT KRÄVA(!!!!!) INFORMATION, HON RINGDE OCH FRÅGADE OM DOM HADE NÅGON ANING OCH ÄN EN GÅNG SÅ VAR BEMÖDANDET PROBLEMET, OCH SÄTTET POLISEN SVARADE ELLINOR PÅ.

do you get it eller ska vi förklara en gång till?

Till Matilda å babypeach

Ja, det är tråkigt att tåg blir inställda men SÅNT HÄNDER! Därför bör man alltid ha med sig extra pengar. Och varför ringa till polisen om information om ersättningsbussar? Förstår ni inte själva hur löjligt det är? Om någon kom till mitt jobb (bartender) och frågade om de kunde få en kavaj uppsydd hade jag också varit otrevlig! Speciellt med tanke på sättet ni båda skriver på är extremt aggressivt! Jag tror säkert att polisen kände sig ganska otrevligt bemött själv och svarade, babypeach skriver ju själv "Då talade jag om för honom precis vad jag tyckte om tänkte om honom. I snäppet mildare ord." Med tanke på hur ni slänger er med ord som "Skit" tror jag knappast att han uppfattade dig som särskilt belevad.
Ni verkar leva i en (alltför vanlig) illusion om att statliga myndigheter ska ta hand om alla. Så är det inte. UL är ingen statlig organisation, det är ett företag, dom har ingenting med kulturnatten att göra. Uppsala kommun har ingenting med busstrafiken att göra. UL har monopol på busstrafik i Uppsala och kommunen har ingen rätt att börja sätta in bussar hit och dit.
Måste ju varit fler som skulle ta tåget åt samma håll, varför delade de inte på en taxi?

Svar: Jag har inte skrivit något aggressivt förutom "no shit sherlock.." och det skrev jag i inlägget för det var min TANKE just då, jag sa det aldrig till honom.
I övrigt så ringde jag dit eftersom att UL inte hade öppet och eftersom att på polis och ambulans och dy är först på plats vid en olycka, vilket var vad som inträffat, så tänkte jag att de kanske hade någon typ av info som de fick föra vidare till allmänheten yttifall någon undrade varför tågen inte kommit. Det var en liten chansning liksom. Han behöver inte svara mig på det där viset bara för det.

Hem hade hon kommit på ett eller annat sätt, det var hans bemötande jag tyckte var tråkigt.
BabyPeaches

Emelie

Men hallå alla ni som inte fattar.
Hon ringde i all vänlighet för att kolla om det fanns någon information och fick ett spydigt svar från början dä är det väl inte så JÄVLA konstigt att hon blir spydig tillbaka sen.

Ge upp nu för fan!!! Polisen (inte alla men många) gör inte ett skit.
Sen finns dt dom som är guld värda också.

Svar: Bra skrivet.
BabyPeaches

matilda

men kära du, det kan oxå jämföras mef att ngn frågar efter vägen, även om du inte vet vilken väg den personen ska ta så bemöter man den inte på ett otrevligt sätt. man behandlar amfra som man själv vill bli behandlad och känner man sig otrevligt bemött så finner iaf inte jag ngn anledning i att vara trevlig tillbaka.

Kom ihåg mig

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback

♦ Medlem i Swedish Bombshells.
♦ Bloggar för blogg.ses Ruff Diamonds.

Jag heter Ellinor och är en 27-årig plus size-pinuppa som älskar mitt röda hår, foto och rockabilly/pinupkulturen. Jag slår även ett slag för kroppspositivitet.

I bloggen blandar jag glimtar av mitt vardagsliv med outfits och foto. Detta toppar jag sedan med inblickar i vad livet som pinuppa har att bjuda på!

Kontakt: Missbabypeaches@hotmail.com