Internationella Psoriasisdagen

Inlägget innehåller starka bilder.
 
Psoriasis. Vet du vad det är? Jag visste inte alls vad det var förrän jag blev presenterad för en vän till mina föräldrar. Jag hade aldrig hört talas om det men jag förstod snabbt att det inte var något som var enkelt att leva med.
 
Psoriasis är en kronisk hudsjukdom (som inte smittar). Den kan variera från att vara lätt och funkar att leva med men den kan också bli så svår att den blir socialt invalidiserande. Som lätt visar den sig som kliande utslag och fjällande hud, kanske bara i din hårbotten. Som svår kan det gå så långt att man blir skinnflådd på vissa områden.
 
Psoriasis går hålla under kontroll i perioder med hjälp av olika behandlingar. Två exempel är cellgifter och ljusterapi. Dock går den inte att bota helt som det ser ut idag.
 
 
Jag visste inte vad psoriasis var innan jag träffade någon som faktiskt hade det. Han hade utslag på ben och armar och kliade sig väldigt mycket. Han förklarade varför. Okej, sa jag och accepterade. Alla reagerar dock inte som jag. Saker jag har fått höra att dessa människor fått höra och läsa är helt sjuka. Att de är äckliga, att de ska täcka sina kroppar mitt i sommaren när det är jättevarmt för att inte visa sin vidriga kropp och sina sår, att de inte får vara ute bland folk för att man inte ska behöva se "sånt där". Att de inte ska få leva för att de är monster.
 
What the fuck liksom? De är vanliga människor som du och jag. Det är inga fel på dem. INGA ALLS. De råkar ha en hudsjukdom som jag kan svära på att de inte har önskat sig. De tvingar inte dig att ta på dem. De tvingar inte dig att titta på dem. De smittar inte. De gör ingenting. Du kan däremot göra valet att titta bort om det nu är så jävla jobbigt att någon inte är som du.
 
De här bilderna har jag fått av min vän. Så här såg han ut i september i år.
Till vänster ser vi mage och till höger ser vi rygg.
 
Jag har flera personer i min närhet som har psoriasis. En av dem är min fästman. Mitt livs kärlek. En av dem är en nära vän till familjen. De två är två av de starkaste personen jag vet. Det är tack vare dem som jag vill lyfta den här sjukdomen. Få fler att känna igen den. Få fler att förstå. Förstå att någon med psoriasis är precis som du och jag.
Grodan

Min bror har psoriasis, över hela kroppen förutom ansiktet. Himla tung sjukdom och jag blir så stolt när han vågar visa sig precis som han är! <3

Svar: Det ska du vara! Jag kan inte ens föreställa mig hur tungt det är. Förstår inte varför folk måste göra det svårare då bara för att de själva ska må bra. <3
Miss Baby Peaches

Mamma

Så bra skrivet 💕

Svar: Tack mamma <3
Miss Baby Peaches

Kom ihåg mig

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback

♦ Medlem i Swedish Bombshells.
♦ Bloggar för blogg.ses Ruff Diamonds.

Jag heter Ellinor och är en 27-årig plus size-pinuppa som älskar mitt röda hår, foto och rockabilly/pinupkulturen. Jag slår även ett slag för kroppspositivitet.

I bloggen blandar jag glimtar av mitt vardagsliv med outfits och foto. Detta toppar jag sedan med inblickar i vad livet som pinuppa har att bjuda på!

Kontakt: Missbabypeaches@hotmail.com